Το σχέδιο του κάθε σκελετού είναι μοναδικό και η FRB Custom προχωρά στην κατασκευή ενός και μόνο ποδηλάτου! Κάθε ποδήλατο συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας το οποίο υπογράφουν, ο σχεδιαστής και ο κατασκευαστής.

Γιατί να επιλέξω ξύλινο ποδήλατο;

Το ξύλο είναι ένα υλικό που με την κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει άπειρες δυνατότητες σε σχέδια και σχήματα.

Είναι λειτουργικό;

Ναι. Η λειτουργικότητα του ξύλινου σκελετού δεν υπολείπεται άλλων υλικών κατασκευής ποδηλάτων.

Είναι ανθεκτικό;

Φυσικά και είναι ανθεκτικό. Συγκεκριμένα, η προσαρμοσμένη τεχνική που ακολουθούμε πάνω στην μεταποίηση του ξύλου μας δίνει αυτή την δυνατότητα.

Πως συμπεριφέρεται στο δρόμο;

Ο τρόπος κύλισης και ροής του ξύλινου ποδηλάτου είναι φανταστική εκπλήσσοντας απρόσμενα τον αναβάτη.

Είναι χειροποίητο;

Όλα τα μοντέλα μας είναι φτιαγμένα στο χέρι, ενώ η επιμελημένη εργασία στην κατασκευή των σκελετών, αναδεικνύει το αποτέλεσμα με την πρώτη ματιά.

Τι το κάνει μοναδικό;

Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τη μοναδικότητα είναι δύο. Το σχέδιο και η κατασκευή. Το σχέδιο είναι μοναδικό γιατί μέχρι ένα σημείο επεμβαίνει και ο ενδιαφερόμενος και φυσικά η κατασκευή η οποία γίνεται αποκλειστικά στο χέρι.

Γιατί δεν γίνεται μαζική παραγωγή;

Στηρίζουμε τη μοναδικότητα και δεν θέλουμε να χάσουμε το κύρος που προσδίδει το ξύλινο ποδήλατο. Οι μηχανές είναι εργαλεία, αλλά το μεράκι και η αγάπη κάνουν το ποδήλατο να έχει χαρακτήρα κάτι που στη μαζική παραγωγή χάνεται.

Γιατί αποτελείται από πολλά κομμάτια;

Η συγκεκριμένη τεχνολογία κατασκευής των τμημάτων του σκελετού μας δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη αντοχή και σταθερότητα του υλικού, καθώς επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε φανταστικά σχέδια και καμπύλες.

Είναι κούφιο ή μασίφ;

Μέχρι στιγμής η εταιρεία μας σχεδιάζει και κατασκευάζει σκελετούς τύπου μασίφ.

Πόσο ζυγίζει;

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι ο πρώτος σκελετός που κατασκευάσαμε το 2014 και πήρε δυο βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό ζυγίζει γύρω στα 10.5 κιλά.

Ποια είδη ξύλου χρησιμοποιούνται;

Συνήθως επιλέγουμε ξύλο τύπου δρυς και οξιά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη πυκνότητα υλικού, ανθεκτικότητα και σκληρότητα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να κατασκευαστεί;

Ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα του κάθε σκελετού που μας δίνει ο σχεδιαστής.

Πόσο μπορεί να κοστίσει;

Το κόστος κάθε σκελετού είναι σχετικό, γιατί μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο δεν βγαίνει σε άλλο αντίγραφο και σε μαζική παραγωγή. Επομένως, η τιμή διαφοροποιείται από σκελετό σε σκελετό και υπολογίζεται με κριτήριο την πολυπλοκότητα του κάθε σχεδίου και των περιφερειακών που θα τοποθετηθούν.

Τι είναι τα fixie;

Νέα, μοντέρνα ποδήλατα που δίνουν στον αναβάτη περισσότερο έλεγχο από ό, τι οποιοδήποτε άλλο είδος ποδηλάτου. Ονομάζεται fixie ή fixed gear επειδή έχει μια σταθερή και ενιαία ταχύτητα. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι ότι ο πίσω τροχός γυρνάει μαζί με τα πετάλ και όχι ανεξάρτητα και ο αναβάτης γίνεται στην κυριολεξία ένα σώμα με το ποδήλατο.

Γιατί δεν έχει φρένα;

Ο λόγος είναι ιστορικός. Παραδοσιακά τα fixie χρησιμοποιούνταν στο ποδηλατοδρόμιο σε αγώνες ταχύτητας. Επειδή υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να γίνει ατύχημα, γιατί δεν φαινόταν πότε φρέναρε ο μπροστινός ποδηλάτης, αφαίρεσαν τα φρένα εφόσον δεν υπήρχε σημαντικός λόγος ύπαρξής τους εντός αγωνιστικού χώρου.

Τι λένε όσοι το δοκίμασαν;

Μετά το πρόγραμμα υλοποίησης του πρώτου σκελετού το 2014 και μέχρι σήμερα, κατά τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις γινόμαστε αποδέκτες μόνο θετικών κριτικών και θαυμασμού.